Vår Story

Hej där, vi är Hanne och David, grundarna av Lassgård Kaffe, ett företag som handlar om hållbarhet och jämlikhet inom kaffebranschen. Det här är vår berättelse om hur vi hittade en unik kaffegård i de colombianska Anderna medan vi letade efter Davids biologiska familj.

Jakten på Davids colombianska ursprung

År 2017 reste vi till Medellín, Colombia, med en tydlig uppgift: att hitta Davids biologiska föräldrar och lära oss om hans kulturella ursprung. Han blev adopterad vid 2 års ålder av ett svenskt par och flyttades till sitt nya hem i Göteborg, Sverige.
Detta var första gången David återvände till Colombia, sitt hemland, sedan adoptionen. Vi hade några ledtrådar och idéer om var vi skulle börja vår jakt, men efter veckor av letande kom den tyvärr till sitt slut.

Kaffegårdsturen: den första blicken in i vår framtid

Vi behövde ta en paus från letandet och njuta av den tid vi hade kvar i Colombia, så vi bestämde oss för att åka på en tur till en traditionell kaffegård mitt i Anderna.
Vi träffade den underbara familjen Acevedo, kaffeexperter som har odlat och sålt kaffe i fem generationer - i över 100 år!
Genom att prata med dem fick vi reda på den hårda verkligheten för kaffebönder i Latinamerika, hur industrins exploatering har påverkat deras liv negativt, vilket har lett till problem som modern slaveri och fattigdomsförhållanden.

Ett uppdrag

Acevedos hade bestämt sig för att ändra på denna situation och började arbeta med sätt att uppnå rättvis lön, pension och sjukförsäkring för kaffeodlare så att de kan odla och sälja sin produkt på sina egna villkor.
Och vi måste erkänna, deras kaffe var det bästa vi någonsin smakat!

Sverige & Colombia

Vår resa tog slut och vi återvände till Sverige.
Livet fortsatte. Vi fick vårt första barn medan David fortsatte att arbeta med sin tech-startup mellan Sverige och Silicon Valley och Hanne som socialarbetare fokuserad på barns rättigheter.
Men ingenting var sig likt. Minnena från vår upplevelse i Anderna och deras fantastiska kaffe fortsatte att komma tillbaka till våra sinnen.
Idéer började uppstå.

Pandemin & en ide föds

Livet saktade ner när pandemin slog till världen. Hanne var föräldraledig med vårt andra barn och David kunde inte resa i jobbet längre.
De stillsamma ögonblicken fick oss att tänka mer och mer på vår erfarenhet med kaffe i Colombia.
Vi kom ihåg att vi fortfarande hade kontaktuppgifterna till gården, så vi skickade ett meddelande till dem. Efter ett Skype-möte med dem kom vi fram till en slutsats: Alla måste prova detta unika, smakrika, hållbara kaffe.

Vi tar ett beslut

Snart fick vi vårt första paket av Cafe de La Cimas kaffe levererat till vårt hem i Sverige. Efter ett par fikor med vänner och familj, där vi smakade på och berättade om familjen Acevedos kaffe märkte vi att de älskade det!
Ett beslut fattades och David skapade varumärkets första officiella e-handel.

Starring: LASSGÅRD KAFFE

Men först och främst, vad skulle vara det perfekta namnet för vårt nya företag?
Vi behövde inte leta länge. Hannes efternamn är ett av Skandinaviens mest kända namn: Lassgård. Att namnge varumärket efter vårt efternamn såg vi som en självklarhet!

En duo

Mellan åren 2021 och 2022 gjorde vi allt själva, och vi menar allt! Förpackning, kaffeprovningar, försäljning, e-handel, sociala medier och leverans av kaffet.
Vår produkt såldes direkt till konsumenter, stormarknader, blomsterbutiker, restauranger, biografer och unika livsstilsbutiker över hela Sverige.

Tillbaka till Anderna

Vi insåg att om vi ville göra verklig skillnad i branschen var vi tvungna att vara närmare hela kaffeprocessen. Samtalen om att tillbringa lite tid i Colombia började och efter en tid bestämde vi oss för att ta steget. Sex månader? Kanske längre? Vi visste inte att vi var på väg att lämna allt i Sverige och flytta till Davids födelseland.
När vi hade bott i Medellín i några veckor såg vi på nyheterna att den svenska regeringen hade gjort en betydande politisk förändring.
Vår flytt till Medellín visade sig vara det rätta beslutet, för oss.

En svensk & colombiansk mix

Att leva i miljön där vårt kaffe produceras var den inspiration vi behövde för att ta Lassgårds Kaffe till nästa nivå.
Det är 2024 och vi har slagit oss samman med en grupp talangfulla människor från Medellín. Vi delar en mission: att erbjuda dig det mest smakrika specialkaffet från Anderna, alltid på ett direkt, ansvarsfullt och hållbart sätt.